Misli danas za bolje sutra

Oko 40 mališana vrtića „Mladost“ iz Kaknja posjetili su danas Tvornicu cementa Kakanj i zajedno sa radnicima ovog kolektiva obilježili Svjetski dan zaštite okoliša, te simbolično, zajedničkim snagama, zasadili deset mladih stabala na travnjaku pored novog silosa klinkera. Prije sadnje, okupljeni radnici imali su priliku uživati, a ponešto i naučiti tokom kratke predstave o važnosti recikliranja i važnosti čuvanja okoliša koju su vrtićki mališani posebno pripremili za ovu priliku.

„Ovo je samo jedna u nizu naših aktivnosti kojima nastojimo poboljšati naš okoliš, odnosno pojačati našu svijest o važnosti zaštite okoliša i očuvanja planete,“ izjavio je ovom prilikom Izudin Neimarlija, izvršni direktor TCK za proizvodnju i tehnička pitanja. „Danas radnici Tvornice cementa Kakanj sa našim najmlađim sugrađanima sade ovo drveće koje je simbol zajedničkih napora da našu tvornicu i naš grad učinimo ljepšim i boljim mjestom življenja. Ovo drveće koje danas sadimo nije samo simbol ulaganja u zaštitu okoliša i ljepše okruženje, nego također simbol dugotrajnog i iskrenog partnerstva sa našom zajednicom.“

Također je dodao da je zaštita okoliša danas u potpunosti integrisana u poslovanje Tvornice cementa Kakanj, uključujući sve aspekte zaštite zraka, zaštite tla i zaštite voda, te istakao da je TCK među vodećim kompanijama u BiH na polju ulaganja u aktivnosti održivog razvoja. Dugogodišnjim investiranjem u opremu i znanje uticaj ove tvornice na okoliš sveden je na najveći mogući minimum. „Nove filtere pored glavnog dimnjaka sada imamo na svim glavnim postrojenjima, a od ove godine i na mlinovima cementa. Naše su emisije sve manje. Sada nam je primarni fokus smanjenje stakleničkih plinova i to će nam biti prioritet u daljnjem investiranju, primarno u upotrebu alternativnih goriva za koja moramo instalirati posebna postrojenja. Naš je cilj da svoj uticaj svedemo na najmanji mogući, a napredovanjem tehnologije i ovakvim aktivnostima imamo i veće mogućnosti da se poboljšavamo iz dana u dan i budemo što bolji proizvođač, partner, poslodavac i komšija,“ dodao je direktor Neimarlija.

„Drveće koje su djeca i radnici zasadili danas svjedoče o trajnom prijateljstvu koje se stalno razvija i raste između naše zajednice i Tvornice cementa Kakanj,“ izjavila je Alma Neimarlija, odgajateljica u JU Vrtić „Mladost“ Kakanj. „Ovo je također još jedan način da potaknemo djecu da razviju svijest o zaštiti okoliša i prirodne sredine. Učimo ih da budu savjesni građani u svakom segmentu življenja, da dobro upoznaju okruženje u kojem žive, te da posebnu pažnju posvećuju zaštiti okoliša. A u svim našim poduhvatima uvijek nas prati Tvornica cementa Kakanj koja godinama pruža podršku kompletnom obrazovanju u Kaknju,“ dodala je odgajateljica Alma.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Mališani JU Vrtić "Mladost" Kakanj u TCK.

Radnici TCK sa mališanima vrtića "Mladost".

Vrtić Mladost.

Mališani recituju.

Mališani o reciklaži.

Misli danas za bolje sutra.

Čestitka za Tvornicu .

Zajedničko sađenje stabala.

Zajedničko sađenje stabala.

Zajedničko sađenje stabala.

Radnik i mališani pored zasađenog stabla.

Budućnost.

Radnici TCK sa mališanima vrtića "Mladost".

Čestitka za Tvornicu.