Pobjednici konkursa "živi svijet kamenoloma"

Dobitnici nagrade „Živi svijet kamenoloma“: Heidelberg Materials odaje priznanje izvanrednim projektima biodiverziteta

  • Heidelberg Materials nagradio sedam timova u okviru svog vodećeg takmičenja za biodiverzitet 
  • Velika nagrada pripala je Ligi za zaštitu ptica Normandije, Francuska, za kreiranje sedam edukativnih igara o biodiverzitetu i zaštiti klime
  • Ceremonijom dodjele nagrada započeo je Evropski samit o poslovanju i prirodi 

Heidelberg Materials i više od 100 gostiju proslavili su jučer u Briselu pobjednike petog izdanja konkursa „Živi svijet kamenoloma“ (Quarry  Life Award). Takmičenje kompanije posvećeno prirodi prvi put je organizirano 2011. godine i od tada su se kroz ovo takmičenje rodile stotine inovativnih ideja za promoviranje i zaštitu biodiverziteta. Kao jedinstvena vodeća inicijativa u industriji građevinskih materijala, nagrada „Živi svijet kamenoloma“ sastavni je dio strategije održivosti kompanije. Kroz ovo takmičenje, Heidelberg Materials razvija najbolje prakse za upravljanje kamenolomima koje se zatim primjenjuju na globalnoj razini, i kojima, između ostalog, pruža doprinos EU programu obnove.

„S obzirom na ogroman globalni pad biodiverziteta, sada je od ključne važnosti predvoditi očuvanje prirode“, rekla je dr. Nicola Kimm, direktorica za održivost i članica Upravnog odbora. „Zahvaljujem se svim učesnicima na posvećenosti i izuzetnom radu. Kvalitet i raznovrsnost projekata – koji pokrivaju niz aspekata od zaštite staništa i vrsta do obrazovanja o biodiverzitetu – zaista je impresivan.“
Jedan od najznačajnijih trenutaka ceremonije, koja je održana u sklopu Evropskog samita o poslovanju i prirodi u Briselu, bilo je obraćanje putem poruke primatologa Jane Goodall. Partneri takmičenja bili su Društvo za ekološku obnovu (Society for Ecological Restoration - SER) i BirdLife International.

Od 2011. godine, kada je počela njihova saradnja, BirdLife i Heidelberg Materials pokrenuli su više od 40 projekata biodiverziteta širom svijeta. „Kao kompanija u ekstraktivnoj industriji, imamo odgovornost da štitimo i podržavamo prirodu uz održivo korištenje prirodnih resursa. Biodiverzitet je ključna komponenta naših napora za održivost i ponosni smo što smo lider u našem sektoru u ovoj oblasti. Kroz inicijative kao što je „Živi svijet kamenoloma“, možemo pokrenuti pozitivne promjene,” rekla je Nicola Kimm.

Kategorije takmičenja i pobjednički projekti:

Francuski tim Liga za zaštitu ptica Normandije osvojio je glavnu nagradu. Njihova ideja o stvaranju kompleta od sedam raznovrsnih edukativnih igara zajedno sa osobljem Achères kamenoloma uvjerila je i oduševila žiri. Sve igre imaju za cilj podizanje svijesti o obnavljanju biodiverziteta u kamenolomima i klimatskim promjenama. Saradnja tima i osoblja kamenoloma veliki je dokaz snage saradnje i partnerstva. Od posebne važnosti za Heidelberg Materials je činjenica da se sve nove igre mogu lako prilagoditi drugim kamenolomima širom svijeta.
Nagrada za stanište i vrste otišla je u ruke tima sa Univerziteta Bath Spa, UK, koji je procjenjivao parametre kvaliteta staništa i svojstva pijeska na mjestima gdje se razmnožavaju livadski gušteri.

Tim sa Univerziteta Dar es Salaam u Tanzaniji osvojio je nagradu za upravljanje biodiverzitetom za proučavanje nasipa tla, nadzemne vegetacije i regeneracije vrsta u kamenolomu Wazo Hill.

Nagrada Izvan granica kamenoloma otišla je u ruke Odboru za upravljanje Darebin Creek (DCMC) iz Australije za njihov zajednički građanski naučni projekat praćenja ugroženih žaba (L. raniformis) u kamenolomu Hanson Wollert. 

Španska organizacija GISARTE dobila je nagradu za prirodna rješenja za procjenu kapaciteta biodiverziteta kamenoloma i ekosistema da se nose sa klimatskim izazovima.

Italijanski projekat CUORE (italijanski akronim za „briga – posmatranje – disanje – impresioniranje“) osvojio je nagradu za povezivanje kamenoloma i zajednica za uspostavljanje učionice u prirodi u kamenolomu Santa Giustina.

Grupa geografa i geo-znalaca iz Njemačke osvojila je nagradu za biodiverzitet i obrazovanje za stvaranje održivog iskustva biodiverziteta u voćnjacima kamenoloma Nußloch.

 

www.quarrylifeaward.com

O Heidelberg Materialsu

Heidelberg Materials je jedan od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovim betonima. Zastupljen je u preko 50 zemalja sa više od 51.000 zaposlenih na skoro 3.000 lokacija. U središtu djelovanja Heidelberg Materialsa leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu ka karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, Heidelberg Materials radi na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Kroz digitalizaciju pruža nove mogućnosti svojim kupcima.

Matična kompanija Heidelberg Materialsa ostaje HeidelbergCement AG.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina

Downloads