EU podržava pionirski CCUS projekat kompanije Heidelberg Materials u Bugarskoj

  • Zvanična ceremonija potpisivanja Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava EU fonda za inovacije održana je jučer u sklopu konferencije Evropske komisije pod nazivom “Finansiranje inovativne čiste tehnologije”
  • Fond za inovacije osigurat će ukupno oko 190 miliona eura kompaniji Heidelberg Materials i partneru PetroCeltic za realizaciju projekta
  • ANRAV u Bugarskoj ima za cilj da bude prvi projekat cjelovitog lanca CCUS-a (hvatanja, skladištenja i upotrebe karbona) u istočnoj Evropi, sa kapacitetom hvatanja od oko 800.000 t CO2 godišnje počevši od 2028.

Jučer je u Briselu službeno potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava EU fonda za inovacije za pionirski CCUS projekt ANRAV kompanije Heidelberg Materials. ANRAV ima za cilj biti prvi projekat cjelovitog lanca CCUS-a (hvatanja, skladištenja i upotrebe ugljika) u istočnoj Evropi, koji će na kraju pokrivati ​​sve korake od hvatanja CO2, njegovog transporta i geološkog skladištenja pa do njegove ponovne upotrebe. EU fond za inovacije, jedan od najvećih svjetskih programa financiranja za inovativne tehnologije s niskim udjelom ugljika, podržat će Heidelberg Materials i PetroCeltic s oko 190 miliona eura, nadopunjujući značajne doprinose oba partnera.

„Pokretanje ambicioznih CCUS projekata širom kompanije Heidelberg Materials u svim geografskim područjima u kojima smo zastupljeni bitan je dio naše klimatske strategije. A ovo veliko rješenje u istočnoj Evropi sljedeći je korak na našem ambicioznom i obećavajućem putu”, rekao je dr. Dominik von Achten, predsjednik Upravnog odbora. „Sufinanciranje i regulatorna podrška važni su faktori za skaliranje CCUS tehnologije u našem sektoru. Uspješan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava dokaz je snage tehnologije i našeg partnerstva."

ANRAV će povezati postrojenja za hvatanje ugljika u bugarskoj tvornici cementa Heidelberg Materialsove podružnice Devnya Cement kroz sistem cjevovoda sa trajnom pohranom ispod Crnog mora, koji je razvio i njime upravlja partner PetroCeltic, ispod Crnog mora. Očekuje se da će projekt biti operativan već 2028. i da će imati kapacitet hvatanja od oko 800.000 t CO2 godišnje. "Devnya će biti prva karbonski neutralna tvornica cementa u zemlji i regiji", kaže Ernest Jelito, član upravnog odbora odgovoran za područje Grupe Sjeverna i Istočna Evropa-Srednja Azija: "ANRAV će također omogućiti drugim sudionicima u industriji da se u budućnosti pridruže karbonskom lancu i dijele skladišne ​​kapacitete. Na ovaj način ne samo da želimo dekarbonizirati našu kompaniju u Bugarskoj, već i omogućiti prilike za cijelu regiju."

Kako bi stekao iskustvo sa širokim rasponom tehnologija za hvatanje karbona i unaprijedio ih do zrelosti, Heidelberg Materials slijedi pristup postupnog ulaganja koji se temelji na istraživačkoj saradnji s drugim partnerima. Uz već pokrenute CCUS projekte, kompanija će kumulativno uštediti 10 miliona tona CO2 do 2030.

O Heidelberg Materialsu
Heidelberg Materials jedan je od najvećih svjetskih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja s vodećim tržišnim pozicijama u cementu, agregatima i gotovom betonu. Zastupljeni smo u više od 50 zemalja s više od 51.000 zaposlenika na gotovo 3.000 lokacija. U središtu našeg djelovanja leži odgovornost za okoliš. Kao predvodnik na putu prema karbonskoj neutralnosti i kružnoj ekonomiji u industriji građevinskih materijala, radimo na održivim građevinskim materijalima i rješenjima za budućnost. Digitalizacijom pružamo nove mogućnosti našim korisnicima.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Tvornica cementa Kakanj d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina