Takmičenje 2016: preko 450 ideja za jačanje biodiverziteta u kamenolomima!

Do momenta zaključivanja prijava, 1. marta u 9:00 po srednjoevropskom vremenu, preko 450 kandidata iz 22 države iz Evrope, Afrike, Azije i Okeanije predalo je svoje projektne prijedloge čiji je fokus na unapređenju biodiverziteta na kamenolomima HeidelbergCementa. Sa ovakvom količinom entuzijazma sa sigurnošću možemo tvrditi da će ovo izdanje 2016. biti najuzbudljivije do sada. 

Treće izdanje takmičenja za nagradu Quarry Life Award ponovo je izazvalo veliki interes studenata i istraživača. Preko 450 kandidata prijavilo je svoje projektne prijedloge. Ove ideje sada ocjenjuje 88 članova nacionalnih žirija koji će odabrati projekte koji prelaze u sljedeću fazu takmičenja.

Tokom narednih sedmica nacionalni žiriji koje sačinjavaju predstavnici lokalnih vlasti, univerziteta, nevladinih organizacija i generalnih direktora HeidelbergCementa pročitat će sve prijedloge koji su prijavljeni u svakoj državi. Njihov zadatak je da u okviru svakog nacionalnog takmičenja odaberu pet projekata prelaze u fazu istraživanja. Svi kandidati će biti obaviješteni o rezultatu njihovih prijedlgoa, a lista odabranih projekta bit će objavljena na QLA web stranici. 

U aprilu počinje pravi rad: učesnici svih odabranih projekata počinju sa terenskim radom. Ovaj istraživački dio trajat će do kraja septembra. Kada takmičari započnu sa svojim radom o svom napretku će izvještavati putem svojih individualnih blogova na QLA web stranici i putem naših kanala na društvenim medijima - Facebook, Twitter, YouTube.

Pobjednici na državnim nivoima bit će proglašeni tokom novembra, a da saznate koji su projekti osvojili međunarodne nagrade morate sačekati decembar - njih će odabrati Međunarodni žiri koji će ocijeniti sve projekte tokom perioda istraživanja kako bi pronašli one koji zaslužuju međunarodno priznanje. 

Hvala svima koji su prijavili svoje prijedloge i promovirali ovo takmičenje. Uz vašu stalnu podršku i entuzijazam uvijek će priroda biti najveći pobjednik!

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina