Pet najboljih iz BiH u borbi za 30.000 eura

Treće izdanje takmičenja za nagradu Quarry Life Award u organizaciji HeidelbergCementa i povezanih kompanija ponovo je izazvalo veliki interes studenata i istraživača. Preko 450 kandidata iz više od 20 zemalja svijeta prijavilo je svoje projektne ideje koje ocjenjuje 88 članova nacionalnih žirija koji biraju projekte koji prelaze u sljedeću fazu takmičenja. U svakoj državi učesnici, finalisti će tokom narednog perioda raditi istraživanje na kamenolomima i razvijati svoje projektne ideje.

Na konkurs u BiH se prijavilo 8 projektnih timova, o kojima je ovih dana odlučivao žiri u sastavu  prof. dr. Lada Lukić Bilela, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu Sarajevo, odsjek biologija, Dražen Kotrošan, načelnik odjeljenja za prirodne nauke Zemaljskog muzeja u Sarajevu,  Tomislav Lukić, šef Ureda Federalnog ministra okoliša i turizma, Nermin Mandra, načelnik Općine Kakanj, i Branimir Muidža, generalni direktor HeidelbergCementa za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, te ujedno i predsjedavajući žirija.

Prema pravilima takmičenja, žiri za BiH je danas objavio da je odabrao pet finalista koji će u periodu od šest mjeseci imati priliku da borave na kamenolomu „Ribnica“ Tvornice cementa Kakanj i da detaljno razrade svoje projektne ideje pokazavši tako svoje znanje i kreativnost u istraživanju i otkrivanju biljnog i životinjskog svijeta kamenoloma. Svaki projektni tim dobija 1.000 KM za potrebe istraživanja i razvoja projektne ideje. Top pet projekata u BiH koji nastavljaju takmičenje su:

  • Oprez je majka mudrosti
  • Mapiranje tipova staništa u području kamenoloma upotrebom savremenih metoda u ekologiji
  • Kreiranje ekološki održivog i obnovljivog sistema u kamenolomu Ribnica uvođenjem vještačke močvare
  • Upoznajmo se
  • Makrozoobents kao indikator biodiverziteta i kvalitete staništa hidroekosistema kamenoloma Ribnica.

Finalisti će svoje konačne izvještaje predati do kraja septembra 2016. godine. Tri najbolja projekta svakog takmičenja na nivou države dobijaju nagrade u iznosima od 5.000, 3.000 i 1.500 eura. U decembru 2016. godine, međunarodni žiri, sačinjen od vrsnih stručnjaka, dodijelit će nagrade sveukupno najboljim projektima.  Svi projekti se u isto vrijeme takmiče za nacionalne i međunarodne nagrade. Nagrada na međunarodnom takmičenju u pojedinačnim kategorijama iznosi 10.000 eura, dok će sveukupni pobjednik dobiti osvojiti 30.000 eura.

 Međunarodno takmičenje za nagradu Quarry Life Award (Živi svijet kamenoloma) je konkurs kojim HeidelbergCement pruža jedinstvenu priliku naučnicima, istraživačima i studentima da kroz projektne ideje okruženju kamenoloma daju istinsku ekološku i obrazovnu vrijednost, a u cilju zaštite i promocije biodiverziteta kamenoloma. Kao vodeći svjetski proizvođač cementa i agregata, HeidelbergCement promovira izvanrednu lokalnu floru i faunu u preko 1.000 kamenoloma i rudokopa širom svijeta.

Emina Dedić

Stručnjak za komunikacije i CSR

Heidelberg Materials Cement BiH d.d. Kakanj Selima ef. Merdanovića 146
72240 Kakanj
Bosna i Hercegovina